Разпръснати из планинската община Кабаян във Филипините, десетки тайно скрити огнени

...
Разпръснати из планинската община Кабаян във Филипините, десетки тайно скрити огнени
Коментари Харесай

Риск от унищожение на Огнените мумии във Филипините

Р азпръснати из планинската община Кабаян във Филипините, десетки скрито скрити „ огнени мумии “ лежат необезпокоявани от стотици години.  Тези добре непокътнати трупове принадлежат на античните предшественици на локалното население ибалои, само че измененията в околната среда заплашват да унищожат тези сакрални остатъци. 

Популярният термин " огнена мумия " произлиза от процеса, посредством който тези тела са били непокътнати. Точният способ на мумифициране в никакъв случай не е бил записан и в този момент е значително пропуснат, само че телата са непокътнати в чудесно положение.  

Мумифицираните тела били сложени в пещери на върха на най-високите планини на територията на Филипините. На надморска височина от съвсем 3000 метра студените планински условия са помогнали да се защитят телата от разложение и изгниване. Поради изменението на климата и човешката интервенция, някои от тези мумии са инфектирани с плесен и инсекти. 

The Caves of the Kabayan Fire Mummies,Phillipines, is one of the most endangered sites. Dying Ibaloi people were given salt water to drink, to aid dehydration of their bodies after death. Their bodies were then smoked and placed in caves.
— ❄️Samantha L. (@SamanthaSLK1)
В опит да запазят „ огнените мумии “, откриватели от университета в Мелбърн са конфигурирали монитори за околната среда. Те са сложени в някои от пещерите, в които се обитават тези антични мумии. Това ще разреши на учените да проследят измененията във влагата и температурата, преди да вземат решение за най-хубавия курс на деяние за отбрана на мумиите, предава IFL Science. 

И до момента в който екипът се надява да отбрани бъдещето на “огнените мумии ”, други откриватели към момента се пробват да разгадаят историята на тези злокобни реликви. Тъй като тайните на процеса на мумифициране Кабаян са се предавали единствено от уста на уста, спирането на традицията значи, че доста от детайлите към този момент са изгубени. 

Например, никой не знае тъкмо какъв брой мумии съществуват или къде се намират техните пещери. Също по този начин не е ясно, по какъв начин и по кое време е почнала традицията, макар че локалната легенда допуска, че първият човек, трансформирал се в “огнена мумия ”, е държател и полубог от 12-ти век на име Апу Ано. 

Ancient " Fire Mummies " Residing On Philippine Mountaintops Are At Risk Of Destruction
— IFLScience (@IFLScience)
Подобно на доста други “огнени мумии ”, тялото на Апу Ано е било толкова безупречно непокътнато, че татуировките, покриващи тялото му, към момента се виждат. Открадната от пещерата, в която се помещавала през 1918 година, мумията на именития водач по-късно е показана като карнавална атракция в Манила, а през 1999 година е върната назад в пещерата си. 

За страдание, мумифицираното тяло на Апу Ано сега е нападнато от гъбични спори и в този момент лежи в пещера, която не е налична за обществеността, до момента в който учените се пробват да запазят този уникат. 

Досега откривателите не са датирали тъкмо останките от Апу Ано, макар че радиовъглеродното датиране на други огнени мумии демонстрира, че някои са на възраст сред 150 и 200 години. Това допуска, че този тип мумифициране се е практикувало до 19 век. 

The Fire Mummies of the Philippines are a group of mummies found along the mountain slopes of Kabayan, a town in the northern part of the Philippines.
— Carnival of Horror (@HorrorCarnival)
Самата процедура също е значително незнайна, макар че се счита, че телата са били превързвани с нещо, наречено " стол на гибелта ", до момента в който са били почиствани със солена вода и изсушавани с пушек от горящи билки. Никой не знае сигурно, кои растения са били употребявани, макар че изявленията с локални старейшини от коренното население демонстрират, че доста от съставките – в това число локално растение, наречено Embelia philippinensis – са били особено определени поради техните антимикробни свойства. 

Според локалните вярвания " огнените мумии " са били поставяни на върха на планините, с цел да могат да бъдат по-близо до боговете .  

Освен в случай че тяхното заличаване не бъде предотвратено, някои считат, че бедствието ще сполети актуалните и бъдещите генерации на локалното население ибалои. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР